Az úgy kezdődött, hogy néztük a Suttyó család című filmet, és felvetődött, hogy ki kellene próbálni azt a húsgolyót…
Sonkára kitérve: igazi sonkából (nem sonkaszalámi) biztosan finomabb, erőteljesebb ízt varázsolhatunk az asztalra.
Íme, ahogy én készítettem:
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús
- 20 dkg sonka (én az egyszerűbb változatot választottam – szeletelt sonka, bele az aprítóba) 🙂
- 2 közepes fej vöröshagyma (ugyancsak bele az aprítóba)
- 10 dkg vaj
- 5 ek liszt
- 4 dl tej
- 1 tojás (L)
- 15 dkg reszelt sajt
- Só, bors, , pici kakukkfű, sok petrezselyemzöld
- Zsemlemorzsa + tojás a panírhoz
- Olaj a sütéshez
Egy evőkanálnyi olajon fehéredésig párolom a darált húst, majd hozzáadom a kakukkfüvet. Jól átforgatom, és lepirítom, míg teljesen le nem sül a saját leve. Félreteszem hűlni.
Elkészítem a besamelt: a vajat felolvasztom, majd megpárolom rajta a nagyon apróra vágott hagymát, aminek nem szabad megbarnulnia!
5 evőkanál lisztet hozzáadok, gyorsan átpirítom, nehogy megégjen.
Hozzáadjuk a tejet (fontos, hogy csomómentes legyen, ezért én kézi habverővel dolgozom), majd jöhetnek a fűszerek, végül a reszelt sajt.
Hűtöm, beleütöm a tojást, kikeverem. Ezután összekeverem a hússal, és 1-2 órán át ismét hűtöm, hogy dermedjen. Egyébként nehezen lenne formázható, muszáj kihűteni.
Panírozás:
Vizes kézzel kb. pingponglabda nagyságú golyókat formázok, melyeket először zsemlemorzsába, majd felvert (tejes) tojásba és ismét zsemlemorzsába forgatok.
Elvileg ezután is hűteni kellene, de én már ezt kihagytam, mentek rögtön a forró, bő olajba sülni.
Jó étvágyat, ,érdemes kipróbálni. Sokkal lágyabb íze van a mártás miatt, mint a hagyományos fasírtnak!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: