Beus konyhája

Holland sörgolyó (Bitterballen)

Az úgy kezdődött, hogy néztük a Suttyó család című filmet, és felvetődött, hogy ki kellene próbálni azt a húsgolyót…

Sonkára kitérve: igazi sonkából (nem sonkaszalámi) biztosan finomabb, erőteljesebb ízt varázsolhatunk az asztalra. 

Íme, ahogy én készítettem:

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 20 dkg sonka (én az egyszerűbb változatot választottam – szeletelt sonka, bele az aprítóba) 🙂
  • 2 közepes fej vöröshagyma (ugyancsak bele az aprítóba)
  • 10 dkg vaj
  • 5 ek liszt
  • 4 dl tej
  • 1 tojás (L)
  • 15 dkg reszelt sajt
  • Só, bors, , pici kakukkfű, sok petrezselyemzöld
  • Zsemlemorzsa + tojás a panírhoz
  • Olaj a sütéshez

Egy evőkanálnyi olajon fehéredésig párolom a darált húst, majd hozzáadom a kakukkfüvet. Jól átforgatom, és lepirítom, míg teljesen le nem sül a saját leve. Félreteszem hűlni.

Elkészítem a besamelt: a vajat felolvasztom, majd  megpárolom rajta a nagyon apróra vágott hagymát, aminek nem szabad megbarnulnia!

5 evőkanál lisztet hozzáadok, gyorsan átpirítom, nehogy megégjen.

Hozzáadjuk a tejet (fontos, hogy csomómentes legyen, ezért én kézi habverővel dolgozom), majd jöhetnek a fűszerek, végül a reszelt sajt.

Hűtöm, beleütöm a tojást, kikeverem. Ezután összekeverem a hússal, és 1-2 órán át ismét hűtöm, hogy dermedjen. Egyébként nehezen lenne formázható, muszáj kihűteni.

Panírozás:

Vizes kézzel kb. pingponglabda nagyságú golyókat formázok, melyeket először zsemlemorzsába, majd felvert (tejes) tojásba és ismét zsemlemorzsába forgatok.

Elvileg ezután is hűteni kellene, de én már ezt kihagytam, mentek rögtön a forró, bő olajba sülni.

Jó étvágyat, ,érdemes kipróbálni. Sokkal lágyabb íze van a mártás miatt, mint a hagyományos fasírtnak!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!