Rákóczi túrós torta Zila tortaformában

Hozzávalók a 12 szeletes formához:

Piskótalap:

2 tojás 

40 g liszt

40 g cukor

Linzerlap:

40 g porcukor

80 g vaj

120 g liszt

Késhegynyi sütőpor 

Túrós töltelék:

500 g túró 

100 g nádcukor 

1 tojás 

50 g búzadara

Vanília

1 citrom héja 

Hab:

2 tojás fehérje 

20 dkg nádcukor 

Lekvár a tészták lekenéséhez.

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a sárgáját, és a lisztet is lassan hozzákeverjük.

A karikát lefújjuk formaleválasztóval, sütőpapíros sütőlemezre tesszük és belesimítjuk a masszát, majd 210 fokos előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.

A linzer tésztát összegyúrjuk, majd hasonlóképpen megsütjük, mint a piskótát.

A megsült linzert megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a piskótát, amit szintén megkenünk. Én most házi barack és bodzalekvárt használtam vegyesen.

A töltelékhez a túrót összetörjük, a többi hozzávalót is belekeverjük.

Ezután beletöltjük a formaleválasztóval lefújt szilikonformába. Jó alaposan tömörítjük, ne maradjanak hézagok.

200 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

A lekent tésztalapokat a lekváros felével lefelé a kisült túrós részre helyezzük, majd az egészet megfordítjuk és levesszük a szilikont.

 

Az üregeket töltsük apróra vágott barackkal és lekvárral. Én itt is vegyesen használtam a lekvárokat.

A habnak gőz felett felverjük a tojásfehérjét a cukorral, majd habzsákból a résekbe nyomjuk, ügyelve arra, hogy a szeletek látszódjanak.

10 percre visszatesszük még a 170 fokos sütőbe, míg szépen megpirul a hab rajta.

 

Ezután szeleteljük. Jó étvágyat!

 

 

Tovább a blogra »